Wil Je Die Wijnbaan! Oenoloog

Voor je analytische persoon die het niet erg vindt om zijn handen vuil te maken (of een kleine paarse kleur te geven), is wijn-enoloog misschien de baan voor jou. We interviewden Lillian Gresset, de oenoloog bij Corliss Estates in het zuiden van Washington, over oenologie en het zijn van een oenoloog.

Als je een talent hebt voor wetenschap en biologie (en je dol bent op wijn), dan is oenoloog een droombaan!

Geweldige Wijnjob: Oenoloog

Wat Is Een Enoloog Precies?

Een enoloog is iemand die verantwoordelijk is voor alles wat met de wetenschap (chemie en biologie) van deze wijn te maken heeft. Hun verantwoordelijkheden verschillen sterk van wijnmakerij tot wijnmakerij op basis van de grootte van de wijnmakerij, de geproduceerde wijnen en de behoeften van de wijnmakerij.

Enoloog Feiten

Salaris
Enologen beginnen bij +
De meeste maken kk per jaar.
Hangt af van grootte en ervaring met wijnmakerij enz.
Voordelen
Je komt dichtbij een wijnmakerij/wijngaard te wonen
Je baan varieert van dag tot dag

Meestal is hun voornaamste bezigheid het runnen van een laboratorium en het beoordelen van de wijn/sap. De resultaten van de analyses worden vervolgens door de wijnmaker gebruikt om te helpen bij het nemen van beslissingen over de beste manier om de wijn of het sap te behandelen. Een van de belangrijkste dingen waarvoor deze analyses worden gebruikt, is om de wijn te controleren op gebreken en bederf en om een probleem op te sporen en te behandelen voordat het een probleem wordt.

Ga Van Beginner Tot Expert

Accessoires en tools waarmee je je kennis kunt uitbreiden.

Er zijn eigenschappen van de wijn (bijv. nutriëntengehalte, zuurgehalte, suikergehalte, bederf, microbiële activiteit) die we niet kunnen zien, proeven of ruiken. Het beoordelen van de niveaus van die componenten is heel belangrijk, zodat ze kunnen worden gecorrigeerd of gehandhaafd waar ze moeten zijn. De oenoloog bewaakt de wijn tijdens het bottelen en zorgt ervoor dat er goede sanitaire voorzieningen zijn, zodat het wijnevenwicht en de microbieel stabiele botteling plaatsvinden. Tijdens de oogst bevordert de enoloog het zuur- en suikergehalte, wat de wijnmaker helpt bij het nemen van de beslissing wanneer de druiven moeten worden geselecteerd.

Wie Is De Perfecte Man Voor Deze Job?

Enoloog zijn is geweldig voor mensen die van wetenschap houden en van wijn houden! Werken bij een kleinere wijnmakerij stelt je meestal in staat om iets anders te doen, niet alleen de hele tijd laboratoriumwerk, dus het is een geweldige baan voor mensen die liever niet vastlopen door de hele dag, elke dag hetzelfde te doen. Er is ook een grote variatie in de werklast en het soort werk van jaar tot seizoen. Het houdt het interessant. En natuurlijk is het handig om
analytisch en
probleemoplossend te zijn.
Geduld is ook belangrijk omdat er zoveel factoren zijn in de wijnchemie en elke wijn anders zal reageren. Soms kan het lastig zijn om te begrijpen wat/waarom de wijn zich op een bepaalde manier gedraagt.
Lillian Gresset, de oenoloog voor Corliss Estates

Moet Je Een Goede Neus Hebben Om Je Werk Te Doen?

Ja!

In een wijnmakerij maak je iets dat uiteindelijk goed moet smaken en ruiken. Je kunt dagelijks analyses uitvoeren, maar als de wijn niet lekker smaakt en ruikt, heeft het eigenlijk geen zin.

Hoe Ziet Jouw Dag Eruit?

Mijn dag kan zo verschillen van week tot week, van maand tot maand. Ik gebruik een kleine groep individuen en we hebben meestal ’s ochtends een gesprek over wat er moet gebeuren en de manier waarop we het voor elkaar gaan krijgen. Soms moet ik monsters uit tanks en vaten verzamelen voor verschillende onderzoeken en laboratoriumproeven. Af en toe doe ik onderhoud aan laboratoriumapparatuur. Soms werk ik in de kelder met het verplaatsen van wijn en schoonmaakspullen. Soms geef ik rondleidingen en proeverijen bij wijnmakerijen. Af en toe doe ik toevoegingen aan de wijnen. Soms proef ik wijn en voer ik mengproeven uit. Tijdens de oogst is het wat anders. De dingen gaan erg snel en de dagen zijn lang. Er is dagelijks fermentatiebeheer en sensorische evaluatie. In de tijd dat fruit wordt verwerkt, is er veel installatie en opruiming.Meestal hebben we meerdere oogststagiairs om te helpen.

Wat Is Je Favoriete Onderdeel Van Het Werk?

Voor mij persoonlijk is het geweldig om deel uit te maken van iets geweldigs. De mix van creativiteit en wetenschap houdt het interessant. En natuurlijk is het een geweldige industrie om in te zijn. Je wordt omringd door heerlijk eten, wijn en interessante mannen en vrouwen. Het is hard werken, maar echt de moeite waard.

Hoe Word Je Een Enoloog?

Advies: Een goede basis in scheikunde en microbiologie is het allerbelangrijkst. Veel enologen zullen ook een graad in Enologie behalen.

  • Community College: je kunt nogal wat community colleges vinden die certificaatprogramma’s aanbieden in wijnbouw en oenologie. Sommige van die programma’s doen geweldig werk.
  • Universiteit: Er zijn een paar universiteiten die een BS in Enologie bieden en master- en PhD-programma’s hebben. Het college waar ik naar een volledig werkende wijnmakerij ging, waar de studenten alles konden ervaren, van de oogst tot het op de markt brengen van de wijn.

Veel mensen die zich met wijnproductie bezighouden, maken graag gebruik van het feit dat er over de hele wereld wijnproducerende regio’s zijn. Het is leuk en leerzaam om bij verschillende wijnhuizen te werken en te reizen. Dat is een geweldige manier om ervaring op te doen. Je kunt veel leren op school, maar niets kan je langer voorbereiden dan praktische expertise.