Kopi Luwak Kattenpoepkoffie Hoe Smaakt Het?

Een van de vele soorten en soorten koffie wint aan populariteit omdat het uniek is.

Kopi Luwak, ook wel kattenpoepkoffie genoemd, is geen bepaald soort koffie. Het is geen nieuwe koffievariant of een unieke koffiesoort. Zijn bekendheid komt van hoe het wordt verwerkt.

Oorsprong Kopi Luwak

De Kopi Luwak komt oorspronkelijk uit Indonesië, een van de oudste koffieproducerende landen. In de 17e eeuw importeerden de Nederlanders, die de eilanden hadden gekoloniseerd, de koffieplant uit India en begonnen ze te verbouwen.

Koffie was en is nog steeds een lucratieve handel en het duurde niet lang voordat de lokale koloniale overheid besloot dat het verboden was om de koffiebessen te verzamelen zonder hun toestemming. Kortom, rond 1830 werd de productie gereguleerd en streng gecontroleerd.

De verkoop van de koffiebonen werd onderworpen aan belastingen en overheidscontrole. Maar het gold alleen voor de echte kersen die op de koffieplanten groeiden.

Er was een ander soort koffieboon! De lokale bevolking ontdekte al snel dat een klein dier genaamd de palmcivetkat de koffiekersen kon eten en verteren. Het scheidt vervolgens de zaden uit zonder enige schade.

De Nederlandse wet verbood het verzamelen van mest niet. Dus met behulp van de maas in de wet begonnen lokale boeren de uitwerpselen van de palmcivetkat te verzamelen, deze te wassen en de koffiebonen te laten roosteren en brouwen.

Zo werd Kopi Luwak (of kattenpoepkoffie) geboren.

Zijn populariteit reikte niet verder dan de directe regio, waaronder Zuidoost-Azië, Indonesië, de Filippijnen en de Filippijnen. Pas in de vorige eeuw werd de Kopi Luwak wereldberoemd en steeg de productie.

Kattenpoep

Tegenwoordig wordt de kattenpoepkoffie industrieel verzameld, met veel dieren die helaas in kooien worden gehouden om koffiekersen te eten en vervolgens de bonen te poepen. Daarna worden ze gewassen en klaargemaakt om te worden geroosterd, zoals je normaal zou doen voor elk ander type koffiebonen. Ze zijn meestal van de Arabica-variëteit, die overal in de archipel van Indonesië voorkomt. Er is niets bijzonders aan hen.

De eigenaardigheid is dat de palmcivetkat de voorkeur geeft aan het eten van de meest rijpe kersen, waardoor ze op natuurlijke wijze de niet-erkende kersen weggooien, en de zuren en enzymen die het maagdarmkanaal van de dieren produceren om voedsel te verteren, de samenstelling van de koffiebonen veranderen, en dus hun aroma . Het is hopelijk ten goede aangepast.

Andere Dierenkakkoffie

Het enige dier dat graag koffiebessen eet, is de palmcivetkat. Kattenpoepkoffie is niet uniek.

Vleermuizen houden ervan om op de kersen te kauwen en vervolgens de bonen uit te spugen. De bonen worden verzameld en gebrouwen. Apen in Zuid-Amerika selecteren en eten ook koffiekersen, waardoor apenpoepkoffie ontstaat. Black Ivory koffie is een koffiesoort die afkomstig is van olifanten. Het is nu erg populair in Thailand.

Er zijn veel allesetende dieren die van nature worden aangetrokken door de kersen van de koffieplant en op de een of andere manier beïnvloedt hun spijsverteringsstelsel de smaak van de resterende bonen.

Koffiebonenkwaliteit

De kernvraag is:

Smaakt kattenpoepkoffie goed?

Het hangt er vanaf. Ten eerste kan de palmcivetkat van de Kopi Luwak verschillende soorten koffie consumeren. Arabica is de belangrijkste koffiesoort die in Indonesië wordt verbouwd, maar ook Robusta is aanwezig. De smaak van koffiebonen van verschillende soorten koffiebonen is niet hetzelfde. Dit komt omdat de palmcivetkat de smaak niet kan veranderen.

De Robusta bonen zijn moeilijk te scheiden van die van een Arabica plant. Er zijn veel factoren die de kwaliteit van kattenpoepkoffie kunnen beïnvloeden. Deze omvatten waar het leeft, of het nu alle Arabica-kersen at of slechts één.

Kattenpoepkoffie is een bekend koffiemerk. Het was gebaseerd op het idee dat koffiebonen na ongeveer 30 uur in contact te zijn geweest met het spijsverteringsstelsel van een dier, een sterkere smaak, een zachtere smaak en een zwaarder lichaam krijgen.

Dat is in theorie.

Het was waarschijnlijk vele decennia geleden waar toen de eerste Kopi Luwak-koffie bekend werd in het westen, in een tijd dat het verwerken van koffie en het vergelijken van verschillende oorsprongen nog in de kinderschoenen stond. Natuurlijk deed de palmcivetkat wat de meeste boeren toen niet deden.

Daarom was Kopi Luwak destijds beter dan de gemiddelde koffie die je kon vinden. Dit is echter niet waar vandaag. De koffieteelt en -productie zijn tegenwoordig extreem gecontroleerd en geautomatiseerd.

Kersen worden geplukt op hun rijpheid met een wetenschappelijk-achtige methode en laten drogen gedurende precies dezelfde tijd als bewezen is dat ze een kwaliteitsbeker produceren voor hun specifieke soort bonen, op één enkele locatie.

Er is minder ruimte voor fouten en meer menselijke benadering. Het is moeilijk te beargumenteren dat een dier als de palmcivetkat, vleermuis of olifant misschien beter toegerust is om koffie te verwerken dan boeren die tientallen jaren ervaring hebben en de nieuwste technologieën gebruiken.

Kopi Luwak verwierf grote bekendheid in een periode waarin de koffieproductie onbetrouwbaar was en een enkele boerderij het ene seizoen uitstekende koffie kon produceren en het andere seizoen gemiddeld. Tegenwoordig gebeurt dit zelden.

Dit maakt Kopi Luwak nog steeds aantrekkelijk, maar met een paar kanttekeningen.

Waarom Kattenpoep Maken?

Kattenpoepkoffie brouwen is ongetwijfeld een belevenis. Het is niet zozeer omdat het een unieke smaak heeft. Zoals we hebben gezien, kan het enorm variëren, maar vanwege zijn populariteit.

Kopi Luwak is tegenwoordig geen hoog aangeschreven koffie ter wereld. De prijs is hoog, gezien de zeldzaamheid: zoals je je kunt voorstellen, wordt de hoeveelheid die elk jaar kan worden geproduceerd, beperkt door de populatie van de palmcivetkat en hun vermogen om voldoende kersen te eten.

De nieuwsgierigheid achter het brouwen van kattenpoepkoffie is belangrijker dan de op kwaliteit gebaseerde beslissing. De smaak is anders, maar niet zo verschillend om de hoge prijs te rechtvaardigen waarvoor het wordt verkocht. Evenmin is het gerechtvaardigd de wreedheid jegens dieren die de piek in populariteit van de Kopi Luwak veroorzaakte.

Veel arme civetkatten worden in kooien gehouden en voeren alleen koffiekersen om zoveel mogelijk koffie te produceren. Cafeïne kan op hen een vergelijkbaar effect hebben als op mensen. De constante inname van cafeïne kan bij deze dieren hersenschade veroorzaken, naast de erbarmelijke leefomstandigheden. Slapeloosheid is wijdverbreid, om maar een klein probleem te noemen.

Gevolgtrekking

Uiteindelijk kan kattenpoepkoffie een goede koffie zijn, als je de echte onder de nep kunt vinden en als het van 100% Arabica-bonen komt. Het is moeilijk om beide gegevens zeker te weten. Het kan dus zijn dat u een normale koffie zet, goed of niet, voor de prijs van een exclusieve.

Koop het misschien een keer uit nieuwsgierigheid, maar houd rekening met de ethische gevolgen voor de arme dieren en wees je ervan bewust dat het zeker niet de beste koffie is die je voor die prijs kunt kopen.

Er zijn veel geweldige single-origin, fair trade, ethisch geproduceerde koffies beschikbaar voor de helft van de prijs van kattenpoep. Bekijk onze lijst met de beste biologische koffiemerken!