Italiaanse Witte Wijn Hemel. Friuli-Venezia Giulia

Friuli-Venezia Giulia (Free-oo-lee Ve-ne-tsyah Joo-lyah), of kortweg FVG, is niet moeilijk te begrijpen, ook al is het een mondvol om te zeggen.

Terwijl liefhebbers van rode wijn verliefd worden op Piemonte en Toscane aan de westkant van Italië, zijn enkele van de grootste witte wijnen te vinden in het noordoosten van Italië.

De heuvels in Friuli-Venezia Giulia over de Sloveense grens.

De Wijnen Van Friuli-Venezia Giulia

Friuli-Venezia Giulia ligt in de rechterbovenhoek van Italië, tussen Oostenrijk, Slovenië, de Adriatische Zee en Veneto (Venetië!). Hoewel het gebied relatief bescheiden is in vergelijking met de rest van Italië, behoort het tot de beste voor producenten van witte wijnen.

Nieuwsgierigheid: Friuli heeft onlangs de top 10 van meest benijdenswaardige Italiaanse rode wijnen gemaakt, dankzij cultwijnmaker Pontoni van wijnmakerij Miani (samen met de regionale rode variëteit Refosco dal Peduncolo Rosso)

Het gebied is opgedeeld in maar liefst 10 DOC- en 4 DOCG-regio’s waar zo’n dertig verschillende wijnsoorten worden verbouwd, vaak in kleine hoeveelheden. Dus concentreer je op de 4 belangrijkste regio’s om te begrijpen, zodat je gewapend kunt zijn met kennis en ook eropuit kunt gaan en erin kunt baden (ahem, proef ze).

De wijngebieden en DOCG’s van Friuli Venezia Giulia

Welnu, bespreek 4 van de topregio’s van Friuli:

De Beste Wijngereedschappen

Van beginner tot professional, de juiste wijngereedschappen zorgen voor de beste drinkervaring.

Friuli-graf

Jong, goedkoop, snel!

Friuli Grave (Free-oo-lee Gra-veh) Centrum-west, het is goed voor meer dan vijftig procent van hun productie. Stel je een grote vlakke vallei voor met bodems met veel grote stenen. De rotsen worden overdag warm en ’s nachts superkoel, waardoor de druiven overdag efficiënt kunnen rijpen terwijl de karakteristieke hoge zuurgraad behouden blijft. Te hoge temperaturen (warm of koud) worden gematigd vanuit de Adriatische zee (de Middellandse Zee).

Tegenwoordig zijn Pinot Grigio en Prosecco de onbetwiste koningen van Friuli-Grave, ze noemen het in Friuli naast in Veneto ook Prosecco) en gaan goed samen met sushi, groenten en lichte kazen, of solo als verfrissende aperitivo. De wijnen zijn mild en matig pittig met milde kruidachtige tonen (denk aan kruisbes) en citrusachtige aroma’s, die ook binnen 2-3 decennia gedronken moeten worden. De prijzen liggen aan de kant van het spectrum ( tot ) in vergelijking met andere regio’s (zoals Alto Adige), wat een voordelig alternatief biedt.

Colli staat voor hellingen of bergen in het Italiaans. Foto door Giuly Blanchet

Colli Orientali Del Friuli

Zoals ze zeggen: de beste wijn komt in de heuvels

Colli Orientali del Friuli (Co-lli Oryen-tally) Ten oosten van Udine (oo-den-eh) dateert de wijnbereiding uit de Romeinse tijd. Nu is het mogelijk om lokale en internationale variëteiten te vinden die naast elkaar groeien, zoals Sauvignon Blanc, Chardonnay en Pinot Grigio. Wijnstokken doen het heel goed wanneer ze worden geplant op de
Colli (ook wel
heuvels genoemd ) die worden bewaakt van de Alpen naar het noorden en onderworpen aan een milde zeebries in het zuiden.

Witte wijnen van Colli Orientali del Friuli hebben aroma’s van witte bloesem en rijpe appels. In de mond proef je veel steenfruit en een lange prikkelende afdronk. Ondanks de incidentie van wereldwijde variëteiten in Colli Orientali, zijn het de lokale variëteiten die aandacht verdienen.

De belangrijkste regionale variëteiten zijn onder meer Friulano (free-oo-la-no), dat is de kenmerkende druif van het gebied, gemaakt van de aanzienlijk verhuurder genaamd Sauvignon Vert.

Friulano-wijnen zijn knapperig met delicate tonen van tijm, abrikoos, Meyer-citroen en rijpe kruisbes met een bittere amandelafwerking. De andere opwindende inheemse druif die je misschien leuk vindt om te ontdekken, is Ribolla Gialla (Jal-la), die vaak geweldig wordt geproduceerd, zoals Prosecco, ook een hoge zuurgraad bevat, een rijk arrangement en smaken van abrikoos, mandarijn en kersenbloesem. Ten slotte wordt Malvasia (mal-vah-see-ah) vaak gecreëerd in een aromatische ironische stijl die wordt gekenmerkt door knapperige bloemige noten en parfum.

De prijzen zijn hoger in Colli, waarbij en maar wijnen rijpen ook langer en hebben de neiging om complex te zijn. Foodpairing varieert van lokaal geproduceerde Prosciutto di San Daniele (bestseller ham in Italië met Parma) en andere regionale vleeswaren tot zomerse risotto’s met verse groenten of zeeschelp.

Orientali: serieuze drinkers

Colli Orientali del Friuli is ook de thuisbasis van 3 DOCG (de maximale graad van het Italiaanse kwaliteitssysteem met 4 niveaus), waarvan er 2 gewijd zijn aan zoete wijnen:

  • Ramandolo: het nummer is Verduzzo
  • Picolit: het nummer is Picolit

Hoewel deze wijnen niet goedkoop zijn (in de buurt voor topfabrikanten) en ook moeilijk te vinden zijn, zijn ze iets bijzonders. Rijk met smaken van honing en acacia, gekoppeld aan vijgen, gedroogd fruit en minerale geuren met zoetheid die wordt gecompenseerd door een zuurgraad die een bloedstoot naar het gezicht waardig is. Ze passen perfect bij gebakdesserts op basis van hazelnoot, oude kazen of gewoon alleen, als vino da meditazione. Onthoud dat het cruciaal is dat je mediteert.

Word lid van Wine Folly, de populaire wekelijkse nieuwsbrief die onderwijst en vermaakt, en we sturen je vandaag nog onze 9-hoofdstuk Wine 101 Guide! Zie de details

Collio is beroemd om zijn leeftijdswaardige Chardonnay en de witte wijnmelange van Collio uit de buurt. Foto door Elpucik

Collio

Acid freaks gebruiken .

Verder naar het zuiden, op de grens met Slovenië in het Gorizia-district, waar de hellingen steiler worden en de trendy Bora-wind warmte en meer zuurgraad in de druiven brengt, ligt Collio. Dit gebied is goed voor iets meer dan 5% van de wijnmakerijen, maar is traditioneel goed voor de hoogste onderscheidingen en onderscheidingen. De internationale rassen vinden gunstige omstandigheden om hun capaciteit te delen: Sauvignon Blanc, vooral Chardonnay, en Pinot Grigio zijn wat meer gefocust, dikker en sterker (kunnen snel 14,5 ABV bereiken). Wijnen rijpen langer dankzij veelgebruikte eiken en barriques. De wijnen worden gefermenteerd met weinig tot geen zuurstofaanraking, waardoor de frisse tonen van rijpe appels, abrikozen en ananas behouden blijven. Op het einde hoor je geroosterde aroma’s van hazelnoot, rook en vanille.

Ook vermeldenswaard is dat de Collio Bianco, een algemene term die verwijst naar een of andere witte wijnmix, volledig aan de fabrikant ligt. De wijnen van Collio zijn ideale partners voor gebrouwen eerste klassen of voor Frico (free-co), een kaastaart en onder andere het kenmerkende gerecht. De tarieven zijn relatief hoog (vanaf tot ), hoewel niet zo hoog, in vergelijking met het federale niveau.

Traditioneel slow food en wijn maken wordt beoefend rond de grens van zowel Italië als Slovenië. Foto door Xenja Santerelli

Carso

OG hippie hillbilly land.

Carso Carso ligt in de heuvels van het Trieste (tree-est-teh) gebied en is erg klein en staat bekend om zijn sinaasappelwijnen .

Sinaasappelwijn is een traditionele manier om witte wijn te maken, waardoor het sap in contact blijft met de druivenschillen, terwijl de kliniek voor het fermenteren van witte wijn doorgaans alleen voor rode wijnen is gereserveerd. Oranje wijnen komen in de mode vanwege hun synergie met alle slow food beweging. Smaken variëren van gedroogd fruit tot theeblaadjes en zoete specerijen, met een vleugje zweterige-nootachtige oxidatie. Wijnen van Carso hebben een hoge zuurgraad, sappige (interessante/aangename) minerale tonen, zachte tannines en een zeer lange zure, tintelende afdronk. De wijnen worden op oxidatieve wijze gemaakt waardoor ze verrassend stabiel zijn en meer kunnen verdragen. In het beste geval een paar uur constant decanteren voordat u het serveert.

Er zijn geen schriftelijke richtlijnen dat druivenrassen mogen worden gebruikt van de oranje Carso witte wijn, het kan Pinot Grigio zijn (in een koperen Ramato- stijl), Ribolla Gialla, Malvasia, de zeldzame gemeenschapsdruif, Vitovska, of een mix van die fabrikanten kiezen. Tot nu toe zijn er naar verluidt slechts 4 fabrikanten die deze techniek toepassen.

De rode druif van Carso Een fascinerende rode wijn die vrij oud is (die teruggaat tot de allereerste vermeldingen van Pinot Noir) heet Terrano. Deze druif produceert wijnen die smaken naar kersenfruit en houtbodem met medium tannine en hogere zuurgraad. Velen hebben deze zeldzame druif verward met Refosco, maar het is de buurtschat van Carso en de Kras-regio over de grens in Slovenië.

Nieuwsgierigheid: Friuli Venezia-Giulia is een landbouwexpert. De firma Vivai Cooperativi Rauscedo, in de buurt van Pordenone, genereert 60 miljoen geënte wijnstokken per jaar, en is daarmee goed voor meer dan de helft van hun steeds meer dan 10 procent van de wereldproductie van wijnstokken.

  • Goed
  • 2017 hard (zoek naar kwaliteit!)
  • 2016 geweldig
  • 2015 uitstekend
  • 2014 hard (kijk voor kwaliteit!)
  • 2013 uitstekend
  • 2012 geweldig
  • 2011 geweldig
  • 2010 goed

Laatste Woord: Witte Wijnvernieuwers

Als er iets te verwijderen is van dit avontuur door Friuli-Venezia Giulia, dan is het de ligging van het gebied. De mensen in het gebied zijn constant bezig met het stimuleren van innovatie in het maken van wijn. Wat interessant is, is dat innovatie voortkomt uit de technologieën uit het verleden en de toekomst. Het is hier langs de grens waar u enkele van hun meest succesvolle gevallen van sinaasappelwijn maken (een vroege techniek) zult vinden. Daarna, in Friuli-Grave, zul je wijnmakers aantreffen die gespecialiseerde wijnbereidingstools gebruiken om de versheid te behouden die eruitzien als gigantische hittesynchronisaties.