Hoe Maak Je De Beste Irish Coffee?

Er is bijna geen drankje dat aardser, verwarmender en sterker is dan een Irish coffee. Of je het nu drinkt als een feest of als een verkwikkend moment na het werk, Irish coffee is een rijke, zoete, vullende kop koffie die elke koffiedrinker minstens één keer moet proberen. Het is een unieke combinatie van koffie en alcohol waar je goed van kunt genieten.

Gelukkig is het geen moeilijk drankje om te maken. Dit drankje heeft een slechte reputatie omdat het vaak wordt gemaakt met te veel suiker, weinig of geen alcohol en koffiebonen van slechte kwaliteit.

Dat eindigt als een soort frappuccino met whisky, wat totaal anders is dan hoe een goede Irish coffee zou moeten smaken. In een oogwenk laten we je zien hoe je er een kunt maken die echt geweldig is. Maar laten we het eerst hebben over de oorsprong van Irish Coffee.

Oorsprong Van Irish Coffee

Het is moeilijk om de ware oorsprong van Irish coffee te achterhalen. Er wordt aangenomen dat de Irish coffee is uitgevonden door de chef-kok van de Foynes Airbase. Zijn naam was Joe Sheridan en rond 1942 maakte hij als eerste de moderne versie van de Irish coffee, zoals we die nu kennen.

Het werd toen naar Frankrijk gebracht door een reisschrijver, Stanton Delaplane, die het toevallig in Ierland had geproefd. In 1952 werkte hij met het Buenavista Caf in San Francisco en begon het te serveren aan het Amerikaanse publiek. De romige en sterke koffie werd al snel populair en de oorsprong van de uitvinder noemde het Irish coffee.

Een andere versie van het verhaal vertelt ons over Joseph Jackson, de eigenaar van een hotel met dezelfde naam in Donegal. Hij dacht erover om whisky aan zijn koffie toe te voegen, die hij vervolgens verfijnde in zijn hotel.

Welke versie je ook gelooft over de oorsprong van moderne Irish coffee, koffie met room of sterke drank bestaat al langer dan deze verhalen je willen doen geloven. In Weense coffeeshops werden de Fiaker en de oude Phariser al halverwege de 19e eeuw geserveerd: hoge glazen, veel koffie en slagroom.

De variant met sterke drank was populair in Frankrijk en werd rond dezelfde tijd gloria genoemd. Italianen kennen al meer dan 100 jaar koffie met toegevoegde likeuren. Sommigen voegen melk of room toe aan de bovenkant.

Dat maakt ze echter nog geen echte Irish coffee. Dit zijn slechts de voorlopers. Laten we eens kijken hoe we Irish coffee kunnen maken.

Hoe Maak Je Irish Coffee?

Vier componenten vormen Irish coffee: koffie, whisky, room en zoetstof. Niets één minder, niets meer.

Koffie is het eerste ingrediënt. U kunt Irish coffee maken met een gezette, filter- of espressokoffie. U kunt een gezette, filter of espresso gebruiken om Irish coffee te maken. Het hangt allemaal af van uw voorkeur.

De espresso geeft je meer body en wat koffiecrema bovenop, wat wenselijk kan zijn, terwijl de normaal gesproken zwarte koffie gemakkelijker te maken is in de grote hoeveelheden die een Irish coffee nodig heeft. Indien bereid in een klassieke Irish coffee mok, die met een handvat, heb je ongeveer 79 g nodig. (8cl) koffie. Ja, Irish coffee kan sterk zijn.

Voeg vervolgens de zoetstof toe. Originele versie: 1 eetlepel bruine suiker. U kunt elk ander type suiker gebruiken dat u verkiest, zolang de koffie maar gezoet is voordat u de room erop toevoegt, omdat de suiker ervoor zorgt dat deze boven de koffie blijft drijven en niet zinkt. Zorg ervoor dat je zoetstof volledig is opgelost in de koffie voordat je doorgaat naar het volgende deel.

De whisky is het belangrijkste element van elke Irish coffee. Anders zou het gewoon een slagroomkoffie zijn. Het kan tot 40 gram zijn, afhankelijk van hoe sterk je het wilt. Je kunt 4cl whisky aan je koffie toevoegen. Ongeveer de helft van de hoeveelheid.

Het is een sterke drank, maar de verhouding whisky tot koffie kan worden verlaagd voor een soepelere ervaring. Zorg ervoor dat de whisky die je gebruikt naar wens is en van goede kwaliteit is.

Medium zoete whisky’s werken het beste. Combineer de whisky met de gezoete koffie en maak vervolgens de room.

Ongeveer 28 gram. (3cl) goed opgeklopte room is nodig als laatste stap om een Irish coffee te bereiden. Maak de room niet te stijf, want dan smeert hij moeilijk over de koffie uit.

Gebruik geen harde crème. Voeg in plaats daarvan een kleine hoeveelheid vloeibare room toe aan uw koffie. Hierdoor gaat de slagroom beter drijven. Room met een hoog vetgehalte zweept beter op en is geen goed nieuws voor mensen die op dieet zijn.

Serveer de Irish coffee zo heet mogelijk, eventueel met een lange lepel om de koffie met de slagroom te mengen.

Irish Coffee-variaties

Er zijn veel soorten Irish coffee. Ze kunnen allemaal als beter worden beschouwd dan het origineel, afhankelijk van uw persoonlijke smaak. Enkele van de meest populaire zijn:

Baileys Irish Coffee

Een Irish coffee gemaakt met Baileys in plaats van whisky, of ernaast. Het maakt een romigere, robuustere Irish coffee met slagroom. In het laatste geval voegt de Baileys een romigheid toe aan de koffie en verlaagt het het alcoholgehalte. Omdat er variaties op de Baileys zelf zijn, kun je ermee spelen om een werkelijk unieke versie van de Irish coffee te creëren.

Buena Vista Irish Coffee

Deze variant is vernoemd naar het Amerikaanse restaurant dat de originele Irish coffee in Amerika introduceerde. Deze versie is gemaakt met twee suikerklontjes, in plaats van één eetlepel kristalsuiker. Het is gegarneerd met licht slagroom.

Kahlua Ierse Koffie

Koffielikeur is een koffielikeur die aan koffie wordt toegevoegd. Dit maakt Irish coffee erg sterk. Kahlua kan worden gebruikt in plaats van whisky of ernaast. Een andere variant vraagt om de helft Kahlua en de helft Baileys, voor een superromige Irish coffee. Om het nog lekkerder te maken, bestrooi je het met chocoladeschilfers.

Irish Cream koffie

Deze variant, die dezelfde naam heeft als het origineel, maar er niet mee moet worden verward, gebruikt half whisky en half Baileys. In tegenstelling tot de Baileys Irish coffee heeft deze een topping in de vorm van een maraschino-kers, voor een vleugje kleur en fruitige zoetheid.

Irish Coffee Iced

Het is duidelijk dat Irish coffee een verwarmende koffiecocktail is, maar hij kan desalniettemin ook koud geserveerd worden. Je kunt wat ijsblokjes toevoegen en de koffie laten afkoelen voordat je de whisky toevoegt. Dit is de beste manier om te genieten van koud gezette koffie. Er kan ook wat magere melk aan de koffie worden toegevoegd, voor een veel milder smaakprofiel.

Gevolgtrekking

De Irish coffee is een klassieke, super populaire koffiecocktail die iedereen die van goed gemixte drankjes en koffie houdt, minstens één keer moet proberen. Zijn populariteit blijkt uit de vele variaties.

Of je je nu aan het originele recept wilt houden of het wilt opfleuren met een van de bekende variaties, of zelfs je eigen variaties wilt maken, een Irish coffee is een welkomstdrankje voor elk moment van de dag waarop je een zoete maar toch sterke koffie.

De Irish coffee cocktail kan in balans worden gehouden zolang je de verleiding weerstaat om teveel whisky toe te voegen.

Zoals bij alle alcoholische dranken, is het het beste om er met mate van te genieten.