De Anatomie Van Een Slechte Wijnoogst

Het was eind 2012 als de belangrijkste dessertwijnproducent van Bordeaux, Chteau dYquem, verklaarde dat er geen Sauternes zou worden geproduceerd in de oogst van 2012.

Geen wijn in de klassieker van 2012?!

Deze keuze zou een dure zijn. Het landgoed zou bijna 33 miljoen dollar aan potentiële inkomsten mislopen. Om zichzelf uit te leggen, verklaarde de wijnmakerij dat het weer in oktober zo slecht was geweest dat de bloesems niet van voldoende kwaliteit waren voor hun gewaardeerde dessertwijnfabrikant. In plaats daarvan gebruikten ze de bloesems in hun volgende tag genaamd Y en hielden ze het nog een seizoen vol met gekruiste vingers.

Buiten Chteau DYquem in het midden van hun slechtste vintage voor
Sauternes sinds 1992. Oorsprong

Wat maakt een slechte vintage slecht?

Veel mensen poeh-pooh bepaalde jaargangen en vieren anderen. Dus wat maakt een klassieker slecht of goed? Terwijl we de anatomie van een arme klassieker onderzoeken, is het belangrijk om 1 ding in gedachten te houden:

Een waardeloze klassieker in Frankrijk betekent niet dat het overal arm is.

Terwijl Frankrijk in 2012 vocht met de slechtste oogst in 20 jaar, kende de VS een recordoogst.

De Anatomie Van Een Slechte Vintage

De gebieden met de meeste variatie in klassieke kwaliteit bevinden zich meestal in gebieden met het meest wisselvallige weer. In Bourgondië, Frankrijk bijvoorbeeld, hebben de druiven moeite om rijp te worden. Toch is klassieke variatie iets dat overal gebeurt. Greg Scheinfeld in Uproot Wines in Napa Valley zei dat een klassieker wordt bepaald door twee belangrijke elementen:

De Beste Wijngereedschappen

De beste wijnuitrusting

Van beginner tot professional, de ideale wijntools zorgen voor de beste drinkervaring.

Regen en temperatuur maken (of breken) je klassieker

Een Slow Start Spring zet de toon voor de rest van het jaar

Een slechte oogst: de winter houdt maar niet op. In Bourgondië was het in het voorjaar van 2012 net winter. Er waren vele dagen waarop vorst tere wijnranken zou verpesten en hagel de ontluikende bladeren en bloesems vernietigde. Er was een lange bloeiperiode, waardoor het fruit in Bourgondië waarschijnlijk ongelijk zou rijpen.
Een fantastische klassieker: aan de westkust was de lente wat langdradig, maar de regens waren niet zo hard tijdens de bloei, wat ervoor zorgde dat er aanzienlijke bessen in elke druiventros zouden zitten. Amerikaanse wijnmakers bleven duimen voor een goede zomer.

Een droge (hoewel niet te hete) zomer De zomer is wanneer wijndruiven moeten rijpen

Een armzalige klassieker: zon en warmte zijn noodzakelijk om druiven te laten rijpen. In Bourgondië klaarde het in juli eindelijk op met veel zonnige en warme dagen. Dit was eigenlijk heel perfect weer om de druiven te laten rijpen. Het werd echter te warm voor een langere periode in Portugal. Als het te warm is, stoppen de wijnstokken met metaboliseren en beginnen de wijnstokken te sluiten, waardoor hun fruit opdroogt.
Een goede klassieker: aan de westkust van de VS was juli een van de meest perfecte maanden. Zonneschijn en geen regen (maar niet te warm) de hele maand zorgden ervoor dat de druiven ononderbroken rijpten. In Napa lag de Sauvignon Blanc precies op schema voor een oogst in september.

Pre-Harvest Stress Het moment waarop wijnmakers bijgelovig worden

Een slechte oogst: Alles ging heel goed in Bourgondië en toen begon het half september te regenen. Het oogstjaar was al achter de rug, dus wijnmakers rekenden op een warme en droge herfst. Het regende eerder en het regende. Toen raasde orkaan Sandy over de oostkust en raasden stormen door Europa. Bij het Iberische schiereiland deed zich het tegenovergestelde probleem voor. Portugal was droog en wijnboeren oogstten de laatste tijd een van hun lichtste oogstjaren.
Een fantastische klassieker: aan de westkust beleefden Washington, Californië en Oregon een nazomer. De wijnmakerijen hadden het voordeel dat ze konden wachten tot het perfecte moment (enkelen wachtten tot de 3e week van oktober) om hun druiven te plukken.

Greg Scheinfeld van Uproot zei dat wijnmakers zich om twee redenen zorgen maken over regen voor de oogst. De eerste is dat als het fruit nat wordt, het gaat schimmelen, meeldauw en roest. De smaken in de wijn zullen niet goed zijn. De volgende moeilijkheid is iets waar de meeste mensen niet aan denken: bij een klassieker waar regen een probleem is, wil iedereen zijn bloesems binnen een paar dagen plukken. In Napa is er soms niet genoeg mankracht om de bloesems te selecteren totdat de regen komt.

Het Verhaal Achter Vintage-hitlijsten

Voordat Robert Parker verschillende wijnrecensies begon te schrijven in de 5.004 cms, had niemand het over slechte wijnen of slechte oogstjaren. Dit was omdat het schrijven van wijn werd ingesteld door de transactie om wijn te verkopen. Hoewel het evaluatiesysteem dat Robert Parker heeft ontwikkeld momenteel onder de loep wordt genomen, was het eigenlijk het eerste hulpmiddel voor belangenbehartiging en kaliber van de consument. Als je de klassieke grafieken van RP’s van vandaag bekijkt, kun je zien hoeveel regio’s hun algehele kwaliteit in de loop van de tijd hebben verbeterd.

Zelfde perceel. Zelfde wijnstokken. Ander weer.

Een Slechte Vintage Kan Met De Tijd Een Boost Krijgen

Een slechte vintage zal niet zo goed smaken direct uit de poorten. Dat is duidelijk genoeg. Maar af en toe verbetert een slechte vintage na verloop van tijd. Een mooie illustratie hiervan is de klassieker van 2011 in de VS. Het werd beschouwd als een erg coole klassieker. Hierdoor hebben wijnen een hogere zuurgraad en gaan ze gemakkelijk 20 jaar mee van kwaliteitsfabrikanten.

Middelen
Clive Coates monoloog over 2012 Burgundy Vintage Report
Decanters post No 2012 Chteau DYquem
Met name dankzij Uproot Wines in Napa