Kurken Versus Schroefdoppen

Kurken zijn de klassieke keuze uit de vraag wat er tussen u en uw wijn gebeurt. Toch is er verrassend bewijs dat laat zien dat het argument kurken versus schroefdoppen niet zo zwart-wit is als het lijkt.
Wat is het beste: kurken of schroefdoppen? Als je zegt dat kurken beter zijn, heb je gelijk en ongelijk. De waarheid is dat de wereldwijde vraag naar wijn (en kurken) groeit, daarom moeten we goed geïnformeerd worden over de toekomst van wijnbehoud. Bekijk waarom kurken en kurkalternatieven bijna identiek zijn wat betreft hun capaciteit om wijn op te slaan en te rijpen. Bekijk vervolgens een aantal keuzes voor wijnopslag om u te laten nadenken over waar de wijnwereld naartoe gaat.

Kurken

Kurken zijn de favoriete keuze voor afsluitende wijn sinds het begin van het hedendaagse Europa vanaf de 3.556 cm. Waarom? Welnu, kurkschors is een van de weinige natuurlijke producten die kneedbaar genoeg is om de inhoud in een glazen fles te behouden. Glazen flessen werden in dezelfde tijd populair om wijn in te bewaren.

Snel vooruit naar vandaag en er zijn echt een uitzonderlijke reeks voor- en nadelen aan natuurlijke kurk:

Kurk: nadelen

  • Duur (2-3x)
  • 1-3% Beïnvloed door TCA Cork Taint
  • Beperkte natuurlijke hulpbron
  • Variabele kwaliteit
  • Natuurlijke kurken ademen tegen variabele tarieven

Alternatieven Voor Schroefdoppen En Kurk

Alternatieven voor schroefdoppen en kurk

Schroefdoppen worden pas sinds 1964 in wijn toegepast, maar ze zijn snel uitgegroeid tot een enorm marktaandeel. Mocht u ooit naar Australië reizen, dan zult u merken dat op bijna elke fles in het land schroefdoppen zitten. De reden waarom kurkkeuzes zo populair zijn geworden, is te wijten aan een periode van verminderde kwaliteit van de kurkproductie tijdens de 5.029 cms. Kortom, wijnmakers waren het zat om kurken van lage kwaliteit te krijgen die TCA-kurkgeur konden veroorzaken, dus veranderden ze.

Afgezien van schroefdoppen (gemaakt van plastic en metaal), zijn er tal van nepkurken gemaakt van plastic tot plantaardige polymeren.

De Beste Wijnuitrusting

De beste wijnuitrusting

Van beginner tot professional, de ideale wijntools resulteren in de beste drinkervaring.

Tegenwoordig zien de voor- en nadelen van verschillende kurkopties er als volgt uit:

Alternatieven voor kurk: Pluspunten

  • Meer betaalbare optie
  • Geen TCA Cork Taint
  • Langdurige verouderingsonderzoeken hebben positieve resultaten aangetoond
  • Schroefdoppen zijn eenvoudig te starten

Kurk alternatieven: nadelen

  • Sommige kurkalternatieven ademen niet
  • Meestal gemaakt van niet-hernieuwbare bronnen
  • Recyclebaar maar niet biologisch afbreekbaar
  • Variabele productiekwaliteit
  • Verbonden met goedkope wijn

Maar Zijn Kurken Niet Beter Omdat Ze Ademen?

Het aloude argument dat kurken beter zijn omdat ze ademen, is verdreven, aangezien adem nu wordt nagebootst in de twee draaidoppen en kurkopties. Tegenwoordig kunt u schroefdoppen kopen met berekende niveaus van zuurstofopname overuren. Paradoxaal genoeg zijn echte kurken eigenlijk behoorlijk variabel met hun prijzen voor het binnendringen van zuurstof.

Wil je echt zeggen dat schroefdoppen veel beter zijn dan kurken?

Helemaal niet, hoewel kurkopties voor veel toepassingen alleen maar beter zijn vanwege de kwaliteit voor de aankoopprijs. Ik daag je uit dat je de volgende keer dat je een betaalbare wijn koopt bij de supermarkt; vaker wel dan niet zal het geen 100% natuurlijke kurk zijn. De fles wordt liever gesloten met een technische, geagglomereerde en gecolmateerde kurk, die een alternatief van lage kwaliteit voor natuurlijke kurk kan zijn. Deze ondermaatse producten zijn ook even onbetrouwbaar omdat ze waarschijnlijk kurkgeur veroorzaken.

100% natuurlijke kurken zijn een van de weinige keuzes die een echte hernieuwbare hulpbron zijn, maar vanwege hun hoge kosten zijn veel bestemd voor wijnen uit het flessenassortiment.

De grotere afbeeldingsmoeilijkheid: glas is zwaar

Naarmate wijn meer dagelijks wordt geconsumeerd, zal het zoeken naar alternatieven voor glas belangrijker worden. Er zijn tegenwoordig zoveel wijnen op de markt die eigenlijk niet langer dan een jaar mogen rijpen. Deze wijnen zouden gemakkelijk kunnen worden aangeboden in polyethyleen, zowel blikken als kartons. Alternatieven zoals deze hebben geen invloed op de smaak en zijn vaak aanzienlijk lichter in gewicht, wat een vermindering van de CO2-uitstoot voor transport betekent.

Uiteraard zal glas waarschijnlijk altijd een plaats hebben met wijnplezier, maar het is prima om een dagelijkse drinker uit een doos of een blikje te hebben. Nu meer wijnproducenten van grote waarde naar alternatieven zoeken, kunnen we ze misschien allemaal ondersteunen bij hun inspanningen om het afval in de wijnwereld op te ruimen.

Bronnen
Opmerkingen over duurzaamheid in kurkbossen door een van ’s werelds grootste
wijnkurkproducenten Amorim Ademende voeringen nu verkrijgbaar op Stelvins door Amcor
Ogle bij Union Wine Companys Underwood Wine cans