Beste Sumatra-koffiebonen

Of je er nu van houdt of er een hekel aan hebt, het drinken van een gloeiend hete, verse pot Sumatra-koffie zal waarschijnlijk een van de meest unieke koffiedrinkervaringen zijn die je ooit zult tegenkomen.

Sumatra, een klein eiland in Zuidoost-Azië dat bij Indonesië hoort, is niet alleen de ideale groeiplaats voor heerlijke koffie, maar het is ook de grootste koffieproducerende regio in Indonesië.

Sumatra-bonen krijgen gemengde beoordelingen van de koffiegemeenschap. Terwijl sommige koffiekenners de zachte, volle smaken en minimale zuurgraad van de bonen waarderen, karakteriseren anderen deze bonen snel als aards, funky of zelfs paddenstoelenachtig.

Het klinkt niet erg aantrekkelijk, dat weten we. Het klinkt niet aantrekkelijk, maar het kan zijn dat je je eerste Sumatra-ervaring hebt gehad door een kopje van Starbucks te drinken.

En hoewel het niet te ontkennen valt dat sommige Sumatra-bonen een zeer zeldzaam en complex smaakprofiel hebben, mogen deze kruidachtige bonen niet over het hoofd worden gezien. Veel koffieliefhebbers houden nog steeds van Sumatra-bonen vanwege hun rijke, donkere en aardse smaak.

Om je op het juiste pad te helpen om het beste Sumatra-brouwsel te ontdekken, hebben we de allerbeste Sumatra-bonen samengesteld.

  • Medium gebraden
  • Biologisch, Fairtrade
  • Donker Medium Gebraden
  • Biologisch, Fairtrade gecertificeerd
  • Medium gebraden
  • Biologisch, Fairtrade

Klatch Coffee, Sumatra Mutu Batak

  • Medium gebraden

5 Beste Sumatra-koffiemerken

Volcanica Coffee, Sumatra Gayo Peaberry

  • Medium gebraden
  • Biologisch, Fairtrade

Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat de levendige zuurgraad en zoete karamel- en perziksmaakprofielen in Volcanicas Gayo Peaberry-variëteit volledig in tegenspraak zijn met de beweringen van gekke smaakprofielen in Sumatra-bonen.

Ten eerste worden Volcanicas Gayo Peaberry Beans geteeld in Aceh, een regio in het noordelijkste puntje van Sumatra. Deze koffieregio staat niet alleen bekend om de productie van enkele van de beste bonen van het land, maar staat ook bekend om de verwerking van uitzonderlijk zoete en schone bonen.

Met name Volcanicas Gayo Peaberry wordt natuurlijk en biologisch geteeld op 4.500 tot 6.0 m boven zeeniveau, dus zal de gedurfde, volle smaken van een gastronomische arabische boon waarderen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat deze eersteklas bonen de karakteristieke gelaagde complexiteit van een traditionele Sumatra-boon behouden.

Naast de eerder genoemde zoete smaaktonen, kun je een unieke donkere kruidige zoetheid verwachten, hints van vochtige, vers gevallen bladeren, cacao en bloemen. Volcanica beweert dat deze Peaberry-boon zeer zeldzaam is en een stroperige nasmaak heeft die je niet zult vinden in andere Peaberry-bonen.

Deze mengelmoes van smaken klinkt misschien intimiderend voor sommige koffieliefhebbers, maar Volcanica’s loyale koffiedrinkende klantenkring staat erop dat hun Gayo Peaberry de harten zal winnen van zelfs de meest kieskeurige koffiedrinkers.

Out Of The Grey Coffee, Sumatra Wahana Estate

  • Donker Medium Gebraden
  • Biologisch, Fairtrade gecertificeerd

Net als Volcanica is de Out of the Greys Sumatra-melange diep zoet en biedt een meerlagige, smaakvolle mix van banaan, lavendel, donkere chocolade en cognac.

Deze donkere medium branding wordt op natuurlijke wijze verwerkt met behulp van de beruchte natte schilmethode, de typische Sumatraanse verwerkingsmethode die bijdraagt aan het zeldzame en duidelijke smaakprofiel van de bonen.

Greys Sumatra Wahana bonen zijn afkomstig uit Sidikalang. Deze noordelijke regio van Sumatra staat bekend om zijn uitgesproken smaak.

Volgens sommige koffie-experts concurreert Sidikalang-koffie zelfs met Braziliaanse bonen, die tot de beste ter wereld behoren.

Sidikalang bonen zijn fruitig met een vleugje citrus en donkere cacao. Out of the Grays biologische Sumatra-boon, single-origin, is geen uitzondering. Out of the Grey beschrijft dit brouwsel als levendig, verrassend pittig en levendig, maar klanten zullen hen vertellen dat het net zo heerlijk is.

Koffiebranders Met Koperen Deur, Sumatra Queen Ketiara

  • Medium gebraden
  • Biologisch, Fairtrade

Copper Door, zoals Volcanica en Out of the Grey, heeft tot doel het stigma van traditionele Sumatra-smaakprofielen in diskrediet te brengen. Het biedt een zoete, fruitige en levendige boon, terwijl het nog steeds een eerbetoon is aan de unieke eigenschappen die de Sumatra-bonen speciaal maken.

Copper Doors Sumatra queen Ketiara bonen zijn afkomstig van de Ketiara Cooperative. Deze coöperatie staat bekend om zijn gedurfde intensiteit, levendige zuren en fruitige tonen.

Copper Doors Sumatra bonen zijn gezoet met een mix van zwarte peper, walnoot en cranberry smaaktonen. Deze bonen zijn 100% vrouwelijk geproduceerd, natgepeld en biologisch gecertificeerd.

Als eersteklas koffiebrander is het de missie van Copper Doors om traditie en vakmanschap weer te geven die over de hele wereld worden beoefend, en hun medium gebrande Sumatra-boon doet precies dat.

Klatch Coffee, Sumatra Mutu Batak

  • Medium gebraden

Klatch Coffee is een andere koffiebrander die furore maakt op de koffiemarkt van Sumatra. Het biedt een Mutu Batak-koffiemelange, die cacao en ceder met paprika in evenwicht brengt, terwijl subtiele hints van lavendel worden toegevoegd.

Ken Davids, een koffie-expert, beschreef Klatch Coffees Sumatra-bonen als “Een fijne Sumatra”, waarmee hij de scherpe en volle aard van het type uitdrukt en tegelijkertijd zijn complexe persoonlijkheid naar voren brengt met een lichtheid en complexiteit.

Klatch Coffee verwijst naar hun Sumatra Mutu Batak als een nieuwe generatie Sumatra, maar het veelzijdige smaakprofiel van bonen, dat wordt beschreven als pittig, stroperig, fris en aards, kan worden teruggevoerd op de traditionele, vulkanische regio van Noord-Sumatra, in de buurt van Tobameer.

Klatch staat erop elke boon met de hand te sorteren voordat deze wordt verpakt en bij u wordt afgeleverd.

Volcanica Coffee, Sumatra Mandheling

  • Medium gebraden
  • Rainforest gecertificeerd, Fair Trade en Fair Trade gecertificeerd

Volcanica, de maker van Sumatra Gayo Peaberry, biedt nu een klassieke Sumatra-koffieoptie aan, de Sumatra Mandheling.

Het meest populaire exportproduct van Sumatra is de Mandhelingboon. Ze staan bekend om hun dikke, gladde en stroperige body. Ze vertonen vaak een kruidig aroma, dat een tegenwicht vormt tegen hun vaak chocoladeachtige, zoete smaaktonen.

Volcanica is een eerbetoon aan de aardse authenticiteit en warmte van Mandhelings door een rijke, premium, evenwichtige, rijke boon met bruine kruiden, cacaoaroma en bruine kruiden te bieden. De medium branding heeft een vleugje wijn, bruine suiker, gedroogd fruit en wijn.

Met zoveel exotische, natuurlijke smaken verpakt in een karakteristieke zuurarme boon, is het moeilijk om niet verliefd te worden op Volcanicas Sumatra Mandheling-bonen.