De Parrot AR Drone 2.0 Elite. Is Dit De Drone Voor Jou?

Er is een dunne lijn tussen hobbyist-niveau en speelgoed quadcopters in de drone-markt. Dit betekent dat consumenten kunnen eindigen met ofwel een goedkoop, maar gemakkelijk te vliegen, of een duurder, hobbyist-vriendelijk speelgoed.

De Parrot AR.Drone 2.0 is een van de weinige drones die bovenop deze spreekwoordelijke lijn zit door hoogwaardige functies te bieden zonder het hoge prijskaartje dat normaal gesproken wordt geassocieerd met vergelijkbare apparaten.

De AR.Drone 2.0 heeft twee ingebouwde camera’s en een intuïtieve interface die door elke Android/iOS-tablet of -smartphone kan worden gebruikt.

Met een breedte van bijna 60 cm is de AR.Drone 2.0 Elite Edition even groot als de standaard AR.Drone. Parrot besloot de Elite aan te bieden in een nieuw carrosseriepakket dat drie camouflagekleuren biedt: zand, sneeuw en jungle.

Overzicht

De AR.Drone 2.0 Elite Edition wordt compleet geleverd met twee camera’s (voorkant en naar beneden gericht). De camera aan de voorzijde van de AR.Drone 2.0 Elite Edition biedt een gezichtsveld van 93 graden en 720p HD-video-opnamemogelijkheden.

De naar beneden gerichte camera heeft een lage resolutie, maar werkt goed voor opnamen in vogelvluchtperspectief. De camera-uitrusting van de Elite is niet stabiel, maar de videokwaliteit is zeker superieur aan die van andere drones.

De Elite wordt geleverd met een 1GHz 32 bit ARM Cortex A8 CPU, 1GB RAM, Wi-Fi-connectiviteit en GPS. Het heeft ook druksensoren, gyroscopen en ultrasone sensoren om ervoor te zorgen dat de drone stabiel en in de lucht is.

Deze functies zijn exclusief voor de Elite-editie. De belangrijkste functie is GPS, waarmee piloten waypoints kunnen maken voor automatisch vliegen en opstijgen en landen.

Opnamen kunnen worden opgeslagen op een USB-flashstation (niet meegeleverd) of de piloot kan de Parrot-vluchtrecorder aanschaffen. Deze add-on bevat 4 GB video-opslag aan boord. Opnames kunnen ook worden opgeslagen op de tablet of smartphone waarmee het vliegtuig wordt bestuurd.

Parrot wordt geleverd met twee rompen, een voor binnen en een voor buiten. De rompen van piepschuim glijden over het frame van de drone en blijven met zeer weinig druk op hun plaats.

De AR.Drone 2.0 quadcopters zijn in tegenstelling tot vele andere gebouwd met hoogwaardige materialen. Het frame is gemaakt van een mengsel van koolstofvezel en nylon onderdelen. Borstelloze motoren zijn betrouwbaarder en verbruiken minder stroom dan de goedkopere borstelmotoren.

Net als andere modellen in de AR.Drone-reeks, wordt de Elite niet standaard geleverd met een radiobesturing. AR.FreeFlight is beschikbaar op Android- en iOS-smartphones, tablets en tablets.

Volledige ondersteuning voor Windows 8-tablets is nog niet beschikbaar, maar FreeFlight is beschikbaar.

Prestatie

De standaardbedieningen op de FreeFlight-app vereisen dat de piloot de telefoon of tablet kantelt om de AR.Drone te bedienen. Dit is even wennen en moet voor de eerste vlucht worden overwogen.

De app biedt wel de mogelijkheid om virtuele joysticks op het touchscreen te gebruiken, maar zelfs deze leken enigszins moeilijk te gebruiken in vergelijking met bedienings-apps voor concurrerende producten.

Er worden twee virtuele joysticks gebruikt om de AR.Drone via FreeFlight te besturen. De linker virtuele joystick regelt de hoogte en richting, terwijl de rechter joystick wordt gebruikt om het vliegtuig naar voren, achteren, links of rechts te bewegen.

De app heeft een aantal geweldige functies die het slechte besturingssysteem compenseren. Met FreeFlight kunnen drones op een bepaalde hoogte en snelheid worden bestuurd. Het stelt piloten ook in staat om drones om te draaien met een enkele knop (maar alleen als er 30% of meer vermogen over is).

Om de vlucht te besturen met behulp van de fysieke stuurknuppels van de Shields, kan de drone worden gekoppeld aan het Nvidia Shield (een mobiel spelapparaat). Voor de meeste drone-enthousiastelingen is het Nvidia Shield de kosten niet waard.

Hoewel de vliegtijd ongeveer 12-15 minuten is, kunnen harde wind en snel vliegen de werkelijke vliegtijd aanzienlijk verkorten. Soms kan de vliegtijd minder dan vijf minuten zijn. Veel piloten moeten extra batterijen aanschaffen omdat het bijna twee uur kan duren voordat batterijen zijn opgeladen.

Er zijn batterijen van derden die de vliegtijd kunnen verlengen tot bijna 20 minuten op het moment dat dit wordt geschreven. De AR.Drone wordt alleen geleverd met een enkele batterij. Een extra batterij van 1000 mAh (kijk hier voor de kosten) is een noodzaak voor piloten die meer dan ongeveer 10 minuten vliegtijd per keer nodig hebben.

In vergelijking met andere drones van deze prijs heeft de AR.Drone2.0 Elite Edition een beperkt bereik. Volgens officiële specificaties heeft de drone slechts een bereik van ongeveer 50 meter.

Zelfs in de goedkope drone-markt wordt dit als een zeer korte afstand beschouwd. In een poging om deze beperking te compenseren, stabiliseert en zweeft de AR.Drone 2.0 wanneer het signaal wegvalt. De drone zal automatisch landen als de batterij bijna leeg is. Dit is alleen een probleem als het boven water vliegt.

Het enige probleem met dit systeem is dat als de drone op hoogte de verbinding met de controller verliest, de Elite op zijn plaats blijft zweven totdat de batterij laag genoeg is om een automatische landing te starten. Dit kan frustrerend en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk zijn.

Piloten kunnen tijdens de vlucht schakelen tussen de camera aan de voorzijde en de naar beneden gerichte camera en de algehele videokwaliteit is redelijk gezien de kosten van de quadcopter.

Houd er echter rekening mee dat deze drone als enige in zijn prijsklasse wordt geleverd met een camera van HD-kwaliteit. De videokwaliteit is niet zo goed als wat je zou krijgen van een smartphone.

Op het gebied van duurzaamheid haalt de AR.Drone 2.0 hoge cijfers. Een quadcopter die een paar klappen kan weerstaan en geen blijvende schade oploopt dankzij de hoogwaardige frameconstructie en het schuimbumpersysteem is zeer duurzaam.

Wanneer een crash wordt gedetecteerd, schakelt de FreeFlight-app de drone automatisch uit om extra schade te voorkomen. De Elite kan worden bestuurd door iedereen met minimale ervaring, zelfs degenen die nog nooit eerder hebben gevlogen.

Nieuwe piloten zouden moeten overwegen om de binnenromp op de drone te houden, zelfs tijdens buitenvluchten, om extra bescherming te bieden in het geval van een crash.

Algemene Beoordeling

De Parrot AR.Drone 2.0 Elite Edition biedt veel meer functies dan alleen speelgoed zonder het hoge prijskaartje dat hoort bij professionele vliegende camera-apparatuur.

Dat gezegd hebbende, de lage levensduur van de batterij, de lage camerakwaliteit en het beperkte vliegbereik zijn allemaal dingen waarmee rekening moet worden gehouden voordat u besluit de AR.Drone 2.0 te kopen in plaats van enkele van de andere quadcopter-opties in dezelfde prijsklasse.

Pluspunten

  • Makkelijk te vliegen
  • Alleen quadcopters in deze prijsklasse worden geleverd met een camera van HD-kwaliteit
  • FreeFlight-app is gebruiksvriendelijk en intuïtief
  • De prijs is goed voor vliegende cameratechnologie op instapniveau

Nadelen

  • Beperkte levensduur van de batterij
  • Slechte videokwaliteit
  • Gebrek aan GPS-functionaliteit out-of-the-box
  • Zonder Nvidia Shield te kopen, zijn er geen fysieke controles.

Parrot heeft veel upgrades die gemaakt kunnen worden naar de AR.Drone 2.0. Deze upgrades maken de Elite Edition al snel onbetaalbaar voor veel quadcopter-enthousiastelingen. Ze zetten de drone ook in directe concurrentie met andere Parrot-producten (Bebop en de DJI Phantom).

De AR.Drone 2.0 is simpelweg niet te vergelijken met deze vliegtuigen. Met dat in gedachten is de AR.Drone 2.0 een uitstekend instapmodel dat kan dienen als introductie in de wereld van quadcopters of als capabele back-up vliegende camera voor professionele videografen.